Løb dig til fysisk og psykisk sundhed
Af: Søren Breiting
Føler du dig tit uoplagt og døsig? Er du ofte rastløs, når du mest har brug for at være effektiv og koncentreret? Har du svært ved at nå det hele, så du let bliver stresset? Så er regelmæssige løbeture noget for dig. De vil fremme både din fysiske sundhed og den psykiske velbefindende.
Når man løber en fast rute og med faste mellemrum, får løbeturen ikke blot en funktion som motion; den fungerer i vid udstrækning også som meditation.
Sådan får du regelmæssige løbeture til at fungere for dig også.
Find en rute du vil kunne lide at bruge hver gang.
Man kan selvfølgelig godt skifte rute for variationens skyld, men det er i hvert fald min erfaring, at løb fungerer bedst som meditation, hvis ruten ligger fast, så man ’ikke skal tænke’, mens man løber. – Så er beslutningen givet på forhånd.
Hvad man løber på, er vigtigt
ET fast med ikke hårdt underlag at løbe på, er det bedste. En sti med grus er derfor meget bedre end et hårdt fortov eller asfalt. Men det må naturligvis afhænge af dine lokale forhold. Selv foretrækker jeg at kunne løbe direkte hjemmefra. Jeg har en park i nærheden, og det er bare sagen for min løbeoplevelse.
Læg løbeturene ind i en fast plan om ugen
Hvis det er muligt, så læg løbeturene fast i ugens program. Hvis du løber 2 gange om ugen, vil det fungere meget fint i forhold til både motion og meditation.
Vælg rutens længde, når du er kommet godt i gang
I begyndelsen vil du sikkert have svært ved at løbe hele turen uden stop med gang. Det skal du ikke lade dig gå på af. Prøv blot at holde kroppen i gang hele tiden og undgå at stå og puste. Det er meget bedre at løbe ganske langsomt fra starten af.
Hvor længe skal man løbe?
Du får mest glæde af at løbe mindst i 20 min, for ellers når du ikke rigtigt at få glæde af den afstressende effekt gennem løbets funktion som meditation. Det sker nemlig først, når du er kommet ind i løberytmen og holder op med at tænke på noget særligt. Selv løber jeg 40 min, og det bliver til 6-7 km i adstadigt tempo.
Start forsigtigt og øv vejrtrækningen
De første måske 5 gange skal du tage det roligt og skifte mellem stilfærdigt løb (luntetrav) og hastig gang. Hellere for langsomt løb og for hurtig gang, end omvendt.
Efterhånden forlænger du de strækninger, du løber uden stop. Lige pludselig klarer du hele turen uden problemer.
Skal man løbe om kap med sig selv?
Mit gemyt trives ved, at jeg så vidt muligt prøver at løbe turen på samme måde hver gang. Jeg foretrækker at løbe alene for dels at kunne være i min egen rytme, og dels fordi jeg så får meget mere ud af den meditative og afstressende virkning. Men sådan er vi jo forskellige. Mange løber med en ven og det sociale spiller en stor rolle.
Løbetøj og løbesko
Du får brug for et par rimelige løbesko. Tag dig tid til at finde nogen, du har det rigtig godt med. Ofte kan man finde løbesko med stor besparelse på udsalg. Tøjet spiller derimod ikke så stor en rolle. Jeg løber i den kolde del af året i en ældgammel træningsdragt og tilpasser varmen ved at have skisportsundertøj inden under, når det er nær frysepunktet. Om sommeren klarer en T-shirt og et par shorts behovet. Er det fugtigt, har jeg en meget let løbejakke på.
For mig føler jeg, at hver løbetur forlænger livet med en uge, for en ’investering’ af tid på 1 time, inklusiv omklædning og bad bagefter. Vel ikke nogen dårlig gevinst, men det allervigtigste for mig er, at jeg derved føler mig meget bedre tilpas, både fysisk og psykisk. Ja, faktisk er løbeturen det allerbedste middel mod stress i en ofte presset hverdag. Håber du kan få samme glæde af regelmæssige løbeture.
Forfatter resurse box e:-> Søren Breiting er far til 4 børn og med 5 børnebørn, som han ønsker at se blive store. Som lektor på Danmarks Pædagogiske Universitet http://www.dpu.dk er han engageret i Forskningsprogram for Miljø- og Sundhedspædagogik.
Article From Gratis Artikler
Ingen kommentarer:
Send en kommentar