Af: Lars Rantzau
Når vi træner i et motionscenter får vi ofte stukket et standard styrketræningsprogram i hånden. Andre gange kan det være at vi simpelthen træner på må og få, eller blot lytter ivrigt efter træningstips fra "de store" drenge henne i træningscentret.
Der findes efterhånden også nok blade om fitness og workout, der forærer gratis trænings- og kostplaner væk. Selv Internettet har skabt en masse forum, hvor alle diskuterer det "sidste nye" styrketræningsprogram. Men hvad er svaret så på al den information eller misinformation vi bliver bombarderet med dagligt? Hvordan ved vi, hvad der er effektivt og hvad der er spild af tid?
Skal vi træne færre sæt med tungere vægte, eller skal vi træne flere sæt med lettere vægte?
Hvordan skal vi spise? Hvor meget protein skal vi indtage? Hvor finder vi svarene?
Det er hverken mangel på information eller mangel på ambitioner, der holder de fleste af os tilbage. Men mangel på korrekt brug af de informationer vi har til rådighed. Med andre ord at implementeringen eller brugen af allerede kendte og effektive trænings- og kostteknikker er afgørende for, om vi bliver ved med at ligne os selv år ud og år ind. Eller om vi opnår den krop, vi stræber efter.
For at kunne realisere dit mål, hvad enten det er større styrke, større muskler eller en veldefineret krop, må du først have en plan, der kan passe ind i dit liv. Du må afgøre med dig selv om, hvor vigtige dine træningsmål er, og du må beslutte, hvor meget tid på ugentlig basis du kan eller vil afsætte.
Inden du begynder for alvor, kan du snakke med en instruktør i motionscentret og forklare, hvad du vil opnå, og hvor meget tid du vil bruge på din træning. Hvis instruktøren er kompetent, kan han skræddersy et styrketrænings program til dig. Hvis du har penge til det, kan du også finde en personlig træner og betale ham eller hende for at hjælpe dig med din træning i starten.
Det kan også være en god idé at få lagt en kostplan, da kosten spiller en stor rolle, når vi vil forme vores krop. Med en veltilrettelagt kostplan når du også hurtigere mål.
For en gennemsnitlig atlet eller sportsudøver anbefaler sports nutritionister, at ca. 12-15% af den daglige energi skal komme fra protein, 55-60% af den daglige energi skal komme fra kulhydrat, og 25-30% af den daglige energi skal komme fra fedt. Alligevel bør en sportsudøvers, eller en atlets kostplan individualiseres, for bedre at kunne imødese behovet for træning, type og konkurrence.
Naturligvis kan du selv lave dine kostplaner, hvis du ved, hvordan man beregner det rigtige energiforhold mellem protein, kulhydrat og fedt. Her er det vigtigt, at du får de forskellige næringsstoffer i korrekte forhold. Syntes du det er for besværligt, findes der heldigvis nogle gode programmer til PC, (fx MuscleX der kan hentes her: www.musclex.dk/1), der både kan udregne dit nøjagtige kaloriebehov og sammensætte dine kostplaner korrekt, når du dyrker styrketræning.
Forfatter resurse box:- Af Lars Rantzau. Personlig træner og kostvejleder. Læs mere her: http://musclex.dk/1
Artiklen er fra Gratis Artikler
Ingen kommentarer:
Send en kommentar