af: Mogens Laursen
Her får du masser af tips til anvendelsen af mange basale råvarer i køkkenet.
Få gode ideer til brug af agurk, courgetter og tomater, spidskål, majs og rodfrugter.
Det er lige til at blive helt lækkersulten af.
Agurk
Agurker består af 90% vand, og derfor er de ikke så gode at koge, med mindre man bare lige koger skiverne op i noget fløde krydret med mynte.
Ellers kan du:
Spise dem rå
Lave dem til tzatiki (revet agurk i drænet yoghurt med hvidløg)
Lave dem til agurkesalat – der skal både olie, eddike, hvidløg, chili og masser af krydderurter på banen her.
Blomkål
Blomkål er utrolig taknemmelig over for en masse smag. Den smager godt stort set med alle krydderurter. Den skal koge ca. 5 minutter for at blive mør.
Blomkål er især egnet til:
Supper
Hurtig ristning på panden
Du kan koge den
Den kan indbages i saltdej
Serveres med en klat kryddersmør eller en lækker dressing af enten mælkeprodukter eller olie/eddike
Broccoli
Broccoli kræver kun kort tilberedningstid. Få minutter i kogende vand, og du har starten på en ingrediens til:
En lækker salat
En pastaret krydret med chili
Du kan indbage den i brød
Sætte den på spyd og servere den med en lækker dressing
Courgetter
Courgetter eller squash eller zucchini – den har mange navne og kan anvendes på mange måder.
Du kan fx:
Fritere den
Farsere den
Gratinere den med ost
Bage den
Komme den rå i salaten
Stege den og komme den i en gryderet – fx tomatsovs
Du kan rive den og komme den i brød og kage
Bruge den som fyld på en pizza
Den elsker krydderier og krydderurter!
Fennikel
Fennikel er en grønsag, som de fleste lige skal smage nogle gange, før de begynder at sætte pris på den vidunderlige smag af anis/lakrids. Hvis du koger den, så gør det kun ganske kort – ellers bliver den vandet og splattet
Fennikel kan fx:
Spises rå med lækker olie/eddike dressing
Kog den let og server den fx til pasta
Kartofler
Der er tusind muligheder for kartofler. Alt passer til kartofler – smag dig frem. Regn med en kogetid på ca. 15 minutter.
Du kan fx:
Bage dem i bålet sammen med urter
Koge dem, sætte dem på spid og grill dem færdige over bål
Koge dem og lave dem til mos med urter
Kom dem i rødbedesuppen
Lav fladbrød med kartoffelskiver og fx ruccola
Majs
Majs kan alt.
Du kan fx:
Stege den i gløderne fra et bål (husk dog at lægge dem i vand lidt i forvejen)
Skær den i stykker og sæt den på spid
Den smager godt med lidt smør eller olie, lidt salt, lidt lime og jeres helt egen hjemmekomponerede dressing
Den kan indbages
Bruges i salat
Bruges i suppe
Peberfrugter
Peberfrugter giver maden sød smag og en smuk farve. De passer i et utal af retter.
Du kan fx:
Bage dem i et bål, så skallen bliver helt sort – lad dem hvile lidt og træk skallen af
Put fyld i dem og bag dem over bålet
Kom dem i suppen
Porrer
Porre tilhører løgfamlien, og nogle gange kan den være ret stærk, men så snart du koger eller steger den, så bliver den mild og blød.
Du kan fx:
Bruge porre i en bulgursalat
Koge den og servere den med olie/eddike dressing og krydderurter
Komme den i suppe
Bruge den som topping på brød
Rodfrugter
Rodfrugter er fx gulerødder, knoldselleri, pastinak, persillerod.
Du kan fx:
Bage dem i bålet og skrabe kødet ud til en rodmos
Skære dem i stykker og sætte dem på spyd – pensl med god oliemarinade
Koge suppe på dem
Lave dem til råkost
Lave en rodfrugtesalat
Rødbeder
Rødbeden tåler både stærkt modspil af masser af løg, hvidløg og krydderurter, og den gør sig også godt med det helt milde. Rødbeder kræver lang tilberedningstid – næsten en time afhængig af størrelsen.
Du kan fx:
Koge den til suppe med urter, løg og krydderier
Bage den over bålet og servere med en dressing af olie/eddike, mælkeprodukt og/eller citronsaft
Spidskål
Spidskål er smagen af sol og sommer.
Du kan fx:
Skære den i 8 dele – dampe den let og servere med smør og krydderurter
Den er god til wokretter – gør sig godt med chili, kokosmælk, krydderier og krydderurter
Skære den fint og bruge den rå i salat
Tomater
Tomater kan næsten redde enhver kikset ret, og den kan bruges på mange måder.
Du kan fx:
Skære den i fine tern, blande den med olie og krydderurter og servere den på brød
Bag dem fx med lidt ost ovenpå
Kom den i en indbagt pizza
Lav den til tomatsuppe
Brug den til tomatsovs
Om forfatteren
Mogens Laursen er aktiv blå spejder i Odense-gruppen Polarstjernen og spejderkok i køkkenholdet Les Cinq Chefs. Interessen for mad blev intensiveret, da Mogens Laursen i 1992 fik konstateret sukkersyge.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar